Seuraesittely

Autourheilua yli 40 vuotta, jo vuodesta 1966!

Tutustu seuramme kuljettajiin !

Historiaa

Jyväskylän Urheiluautoilijat r.y. on perustettu vuonna 1966, jolloin seuran ensimmäisenä puheenjohtajana aloitti Pentti Barck. Jäsenmäärä oli tuolloin luonnollisesti vaatimaton, mutta "potentiaalia" suurempaan oli ilmassa. Tarkoituksena oli saada yhdistykseen 100 jäsentä johon yllettiinkin jo kolmessa vuodessa.

Koko 70 - luku meni toiminnan kehittämiseen jäsenkannan pysyessä ennallaan. Tuli mm. Jyväskylän Talviralli, johon erään kerran oli ilmoittautunut huimat 323 ralliparia. Voiton korjasi tuolloin, kuinkas muuten, Markku Alén.

80 - luku meni Pentti Fermin tarmokkaassa ohjauksessa. Jäsenkunta ylitti tuolloin hulppeat 300.

Jyväskylän Urheiluautoilijoiden toimintaa on autourheilu sen eri muodoissaan. Tärkeimmät tuotokset ovat mestaruustason tulokset ja niiden myötä yhdistykseen syntyneet tähdet. Kaukaa 70 - luvulta on jäänyt mieliin rallin SM-pronssi, jonka toi Pentti Ahonen. Samoin 80 - luvulta rallista Jouko Pöysti ja ST:stä Erkki Husu kartturinaan Pekka Pohjosaho. Hieno tulos 90 - luvulta on liigajoukkueen Jokkis-SM. Merkittävä ralliajon kartanlukija on näinä vuosina ollut moninkertainen SM-mies Timo Hantunen. Eräs hänen mietteistään on:" Jos EK:n lähdöstä on tultu 400 metriä, eikä yhtään "oho" - paikkaa ole vielä kohdattu, silloin on taatusti tultu liian hiljaa!" Viime vuosikymmenten tuloksentekijät kuten Tommi Mäkinen ja Harri Rovanperä, ovat alusta pitäen lähteneet kansainväliseen kilpailutoimintaan. Tämän päivän kuumia nimiä ovat rata-autoilun kaksinkertainen Suomenmestari Mikko Eskelinen sekä rallin nouseva tähti ja tulevaisuuden lupaus Mikko Pajunen.

Olla ykkönen kisassa on tavoite, mutta liittyy se ykkönen kahteen muuhunkin toimintamuotoon. Nostalgisella 70 - luvulla oli tapana pitää ralliharjoituksia privaatisti yksityistiellä. Rundia ajettiin "veren maku" suussa 10 rallikuskin toimesta. Sitä ajettiin niin monta kertaa kunnes ainakin yksi auto kaatui. Paras kesto oli 8 kierrosta, kunnes viimeisellä kierroksella, joku käänsi kasipuolikas-fiiunsa selälleen entisellä Sepiksen montulla.

Autourheilukärpäsen puraiseman tuntee. Aika ja varsinkin raha, palaa rattoisasti. Mutta vaakakuppiin ilmaantuu hienot kilpailumenestykset, taistelut viimeiseen sekuntiin. Ja mikä tärkeintä, se upea yhteistyö, joka syttyy kilpatiimien sisälle. Nämä ominaisuudet: peräänantamattomuus ja yhteistyökyky yhteisen päämäärän hyväksi, ovat ominaisuuksia, joista muuallakin yhteiskunnassa on hyötyä autourheilijalle.

Toiminta jatkuu nykyisinkin samojen periaatteiden siivittämänä. Jyväskylän Urheiluautoilijat on mukana Jyväskylän läheisyydessä ajettavissa kilpailuissa. Joka toinen talvi Jyväskylän UA järjestää Jyväskylän Talvirallin ja joka kesä Jyväskylän Rallisprintin. Jyväskylän UA:lla onkin paljon ammattitaitoisia toimitsijoita, jotka osallistuvat moniin autourheilutapahtumiin.

Puheenjohtajat kautta aikain:

1966-1969  Pentti Barck
1970            Erkki Salonen
1971-1973  Matti Oksanen
1974-1977  Erkki Pahkinen
1978-1979  Erkki Husu
1980-1986  Pentti Ferm
1987-1994  Simo Hokkanen
1995-2004  Juha Solin
2005-2007  Heli Lindroos
2008-2010  Harri Mäkinen
2011-           Timo Etelälahti

webStage